Stari Slankamen

Na mestu gde Dunav podseca krajnje obronke Fruške gore nalazi se Stari Slankamen, najstarije naselje inđijske opštine, malo seosko naselje sa serpentinasto raspoređenim ulicama koje prateći reljef stvaraju izuzetnu ambijentalnu celinu kojom dominira crkva Svetog Nikole sa svojim baroknim zvonikom.

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, svedoče o burnoj prošlosti Starog Slankamena. Arheološki lokalitet Gradina sa ostacima tvrđave Acumincum i spomenik Slankamenačkoj bici govore o strateškom značaju ovog mesta uz Dunav, koji je vekovima predstavljao granicu različitih imperija.

 

Osim istorije, priroda je Starom Slankamenu takođe podarila brojne turističke vrednosti: lesne naslage jedinstvene u Evropi, lekovitu mineralnu vodu, reku bogatu ribom, prelepu obalu, peščane ade i plaže. Izvor lekovite mineralne vode"Slanača", jedan od retkih izvora slane vode u Vojvodini, korišćen je još u doba Turaka i veoma rano poslužio za formiranje banjskog lečilišta. Uz Stari Slankamen, na obali Dunava smešten je Zagrad - nekadašnje ribarsko selo koje govori o tradiciji ribolova i dobrim ribolovnim terenima koji ovde postoje.

Sve značajnije kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti Starog Slankamena mogu se upoznati šetnjom markiranimstazama koje vode kroz naselje i okolinu.

Privez za čamce moguć je za pontone Nautičkog kluba Stari Slankamen i uz restorane. Na ovoj atraktivnoj deonici plovidbe Dunavom u budućnosti će biti stvoreni još bolji uslovi za ljubitelje nautičkog turizma jer je upravo Stari Slankamen Projektom razvoja nautičog turizma (NTD)određen kao jedna od 13 primarnih makrolokacija u Vojvodini za izgradnju marina na Dunavu.


Naspram Starog Slankamena, na 1214,5. km toka Dunava, nalazi se ušće reke Tise, koje predstavlja tromeđu Bačke, Banata i Srema, a gde je prema legendi sahranjen Atila Hunski.

U cilju razvoja turizma u Starom Slankamenu pokrenuto je nekoliko značajnih projekata, te se u budućnosti očekuje da ovo interesantno naselje postane atraktivna turistička destinacija. 

Kliknite ukoliko želite da vidite mapu u većoj rezoluciji