Novi Slankamen

Novi Slankamen je treće naselje po broju stanovnika na teritoriji opštine Inđije, odmah posle Inđije i Beške. U naselju živi oko 3500 stanovnika, najvećim delom Srbi (76%), zatim Hrvati (22%) i u manjem broju Romi, Mađari, Slovaci i Nemci.

Sredinom 1990-ih godina iz Slankamena se odselio znatan broj Hrvata i doselio znatan broj Srba iz prekodrinskih krajeva, kao i sa Kosmeta. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine Hrvati su u Novom Slankamenu činili oko 66% populacije, dok je Srba bilo oko 31%.

Novi Slankamen se nalazi na lesnoj zaravni na nadmorskoj visini od 139 m, 15 km istočno od Inđije.Naselje je osnovano 1783. radi jačanja Vojne krajine. Prvi stanovnici bili su Hrvati iz Dalmacije i Like, a zatim su doseljeni Nemci i Slovaci.

U centru naselja nalaze sve dve crkve - srpska pravoslavna crkva Svetog Preobraženja i rimokatolička crkva Svetog Mihajla Arhanđela. Pravoslavna crkva evidentirana je kao nepokretnost koja uživa prethodnu zaštitu. Građena je u stilu moravske arhitekture po projektu inženjera Gojaka Damjanovića i potiče iz 1909/1910. godine tokom perioda oživljavanja starih stilova - u ovom slučaju srpskog srednjovekovnog moravskog stila. Rimokatolička crkva je podignuta 1862. godine. Za spomenik kulture proglašena je 1977. godine, a 1991. kategorisana je kao kulturno dobro od velikog značaja. U objektu je veoma vredno zidno slikarstvo - rad više umetnika iz druge polovine XIX veka. Zidne slike glavnog broda hrama je slikao zagrebački slikar Marko Antonini 1899. godine. Sliku „Sveti Mihajlo ubija Satanu“ koja se nalazi u glavnom oltaru slikao je mađarski slikar Imra Vizkeletiy 1862. godine.

U Novom Slankamenu funkcionišu dva kutlurno-umetnička društva - Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Stjepan Radić“ osnovano 1902. godine u KUD „Đorđe Natošević“. Svake godine u avgustu održava se manifestacija „Dani breskve“.