Jarkovci

Jarkovci su naselje smešteno na fruškogorskoj lesnoj zaravni, na samo 4 km od Inđije. Jarkovci su postojali još u XVII i početkom XVIII veka i pretpostavlja se da su prvobitno bili južno, a ne severozapadno od Inđije. Na današnjoj lokaciji je najpre postojao Pejačićev majur, pod imenom "Moja Volja", pored koga je kasnije izgrađeno naselje.

Duž naselja se proteže Jarkovačko jezero, veštačka akumulacija koja raspolaže značajnim turističkim potencijalima za razvoj sportsko-rekreativnog, kupališnog, ribolovnog i kamping turizma. Jezero je odlično mesto za šetnju i boravak u očuvanom prirodnom okruženju, bogato je ribom i služi ribolovcima tokom cele sezone.


"Moja Volja"
 - stari letnjikovac grofa Marka Pejačevića smešten je na obali jezera, na kraju glavne seoske ulice. Letnjikovac je izgrađen početkom XX veka i njegova prvobitna namena bila je povremeni boravak i odmor veleposedničke porodice Pejačević, koja je u to veme imala dvorac u centru Rume. Zbog svoje specifičnosti i jedinstvenosti kao spoja gradske i seoske arhitekture, letnjikovac je stavljen pod zaštitu. Danas je to višenamenski objekat koji se koristi za potrebe predškolske ustanove i osnovne škole.

Jarkovci su rodno mesto Oskara Zomerfilda, prvog inđijskog akademskog slikara, čija se dela čuvaju u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji. Tačnije, rođen je upravo na Pejačevićevom imanju gde je njegov otac radio kao nadzornik imanja.